McAllister: contract met Groot-Brittannië moet zondag rond zijn. Twee weken voor het einde van de Brexit-overgangsfase is een handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU nog ver weg. Een hangend spel tijdens de kerstdagen lijkt niet uitgesloten. De onderhandelingen moeten vrijdag worden voortgezet.

Na een telefoontje met Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, kondigde de Britse premier Boris Johnson donderdagavond aan dat een mislukking nu “zeer waarschijnlijk” is als de EU haar standpunt niet significant verandert. De Britse onderhandelaar David Frost schreef op Twitter: “De voortgang lijkt geblokkeerd en de tijd dringt.” Tegelijkertijd gaf Londen echter ook aan dat ze al concessies hadden gedaan op de twee moeilijkste gebieden of dat ze misschien nog mogelijk zouden zijn. Wat betreft eerlijke concurrentie: “Er is alles aan gedaan om aan de legitieme eisen van de EU te voldoen”, aldus de verklaring. Bij de visserij kan men echter niet accepteren dat Groot-Brittannië gedurende lange tijd geen controle heeft over de toegang tot zijn visgronden. De invoeging “gedurende een lange periode” werd geïnterpreteerd als een teken van mogelijke compromisbereidheid. Na het telefoontje zei de commissie dat er “substantiële vooruitgang” was geboekt. Toch zijn er nog “grote verschillen”, vooral op het gebied van visserij. Ze overbruggen is “zeer uitdagend”.

Het leek twijfelachtig of het door het Europees Parlement gevraagde akkoord aanstaande zondag kon worden bereikt. Alleen als het verdrag dan klaar is, kan het dit jaar worden geratificeerd, zeiden de parlementaire leiders donderdag. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Michael Gove sprak echter over de mogelijkheid om de onderhandelingen tot na Kerstmis voort te zetten. In dat geval zou een eventuele overeenkomst in eerste instantie voorlopig kunnen worden toegepast zonder ratificatie door het EU-parlement. Het Europees Parlement verwerpt dit. Het Britse Lagerhuis kwam donderdag voor de kerstvakantie nog een laatste keer bijeen. De regering heeft echter aangekondigd de parlementsleden terug te roepen als er een akkoord wordt bereikt. Men heeft er vertrouwen in dat er voldoende tijd zal zijn om de nodige wetgeving door het parlement te brengen, aldus een woordvoerder van Johnson. Vergaderingen met Kerstmis of andere feestdagen rond de jaarwisseling zijn uitgesloten – en een buitengewone vergadering moet 48 uur van tevoren worden aangekondigd. Dit laat slechts een paar dagen over voor bekrachtiging, ofwel net voor Kerstmis of net voor oudejaarsavond.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *