Spahn dringt aan op een snel goedkeuringsproces voor het Oxford-vaccin in de EU Groot-Brittannië heeft het vaccin tegen COVID-19 verleend door Oxford University en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. De Britse drugstoezichthouder (MHRA) heeft het binnenlandse vaccin goedgekeurd, maakte het ministerie van Volksgezondheid woensdag in Londen bekend. Dit geeft het land een andere mogelijkheid om de strijd tegen de pandemie die op het eiland woedt, sneller te beteugelen. Het vaccin van AstraZeneca is de derde noodtoelating in een westers land nadat Pfizer, BioNTech en Moderna noodgoedkeuring hebben gekregen voor hun vaccins.

Studies hebben aangetoond dat het medicijn minder effectief was dan het vaccin dat al is goedgekeurd door BioNTech en Pfizer, maar het kan worden bewaard bij koelkasttemperaturen en is aanzienlijk goedkoper. In Groot-Brittannië zouden de eerste vaccinaties moeten plaatsvinden op 4 januari, zoals minister van Volksgezondheid Matt Hancock aankondigde. Het was “briljant om 2020 met zo’n moment van hoop af te sluiten”, zei Hancock. De Britse regering hoopt dan ook dat haar vaccinatiecampagne aanzienlijk wordt versneld. Bovendien dienen beide beschikbare vaccins in eerste instantie alleen in een eerste dosis te worden toegediend om meer mensen sneller te beschermen. AstraZeneca heeft toegezegd 100 miljoen blikken aan het VK te leveren. Duitsland heeft aanvankelijk ongeveer 56,2 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca ontvangen als onderdeel van een EU-bestelling. Volgens de eerste studiegegevens zou het vaccin gemiddeld 70 procent bescherming moeten bieden tegen COVID-19. Volgens de groep zou de effectiviteit mogelijk significant hoger kunnen zijn bij een speciale dosering. Soms waren er twijfels over de onderzoeksopzet en de hoge effectiviteit van het vaccin. De Zweeds-Britse groep had daarom aanvullend onderzoek verricht. In tegenstelling tot de vaccins van het bedrijf Biontech uit Mainz en het farmaceutische bedrijf Pfizer en het Amerikaanse bedrijf Moderna, behoort het Brits-Zweedse preparaat niet tot de mRNA-vaccins.

Het actieve ingrediënt AZD1222 dat door AstraZeneca wordt gebruikt, is gebaseerd op de verzwakte versie van een verkoudheidsvirus van chimpansees. Het bevat genetisch materiaal van een oppervlakte-eiwit waarmee de Sars-CoV-2-ziekteverwekker op menselijke cellen aanmeldt. Het middel werkt op twee manieren: het zou de vorming van specifieke antilichamen en T-cellen moeten bevorderen – beide zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Het VK is een van de zwaarst getroffen landen in Europa door de pandemie. Bijna 80.000 mensen zijn daar al overleden met of aan COVID-19. Het aantal nieuwe besmettingen is de laatste tijd dramatisch gestegen. Dinsdag werden 53.000 nieuwe gevallen gemeld. Beleggers op de London Stock Exchange waren in eerste instantie verheugd over de goedkeuring van het coronavaccin van AstraZeneca in het VK op woensdag. Het papier van het Britse farmaceutische bedrijf steeg in prijs met bijna twee procent in de vroege handel, maar recentelijk was de winst weer wat gesmolten en is het papier met 7.529,1275 pence 0,90 procent steviger. De lagere werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin in vergelijking met de andere vaccins veroorzaakte aanvankelijk irritatie en twijfels over de opzet van de klinische onderzoeken een paar weken geleden. Op de beurs woog dit ook op de AstraZeneca-prijs. Vanaf het tussentijdse hoogtepunt midden november tot net voor kerst had het aandeel bijna een vijfde van zijn waarde verloren.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *