De FDP gaat gestabiliseerd het superverkiezingsjaar 2021 in. Het doel is: overheidsparticipatie. Maar voor de liberalen zal het niet gemakkelijk zijn – ook omdat er op de achtergrond een fundamentele schermutseling gaande is. In zekere zin zal deze toespraak de moeilijkste zijn die Christian Lindner in zijn politieke leven heeft gegeven: alleen op het podium van de Opera van Stuttgart, met slechts een paar camera’s voor zich, zal de FDP-fractieleider spreken met de liberale familie die thuis is op het einde. Een soortgelijk retorisch spektakel wacht op elke Driekoningen – ook al wordt deze traditionele start van het jaar digitaal gevierd.

Tot overmaat van ramp: Lindner mag maximaal een half uur praten, wat al zo’n uitdaging is, aangezien hij graag zoveel mogelijk actuele onderwerpen behandelt voor de Driekoningen. Zoals gewoonlijk kijkt hij naar indexkaarten voor de belangrijke opsommingstekens. De resonantieruimte op het terrein zal echter ontbreken: het gelach als een clou tegen de Groenen slaagt. Het spontane applaus wanneer een zin de liberale ziel streelt. Het instemmend knikken wanneer de oude wijsheid wordt herinnerd aan ‘verdienen voordat ze uitgeven’. Digitaal ten eerste, dat betekent ook emoties ten tweede, om zelf een FDP-klassieker te brengen. Voor een politicus als Lindner, die veel energie put uit de interactie met zijn publiek, en die vooral in topvorm is als het effect van zijn spektakel terugkomt in de gezichten van het publiek, is dit vooral bitter – zeker aan het begin van dit superverkiezingsjaar 2021. Met zijn Epiphany-speech, de verwachting bij de partijbasis, moet de FDP-leider de toon zetten en de richting bepalen voor zes verkiezingscampagnes in de deelstaten en de federale verkiezingen. Een beetje motivatie om in deze tijd nog meer betrokken te zijn bij het liberale doel zou in het beste geval ook in het publiek op de bank moeten springen.

Het is niet allemaal slecht, dus het is geen gemakkelijke uitgangspositie, dat geldt zowel voor de baas als voor het hele gezelschap. Maar omdat het nieuwe jaar met goede bedoelingen begint, en een van hen niet altijd meteen het slechte kan zien, is hier goed nieuws voor alle vrienden van het partijpolitieke liberalisme: Altijd moeite met de tijdgeest. Wie deze lijst wilde voortzetten, kon nu toevoegen: het verlangen naar een intern partijdiscussie leeft. Degenen die het legitiem wat kritischer vinden, observeren al lang een geschil over de richting van de FDP, dat je niet hoeft te dramatiseren – maar niet mag onderschatten. De tweede rij achter Christian Lindner is zichzelf aan het uitzoeken, werkt aan zijn eigen profiel, wil de koers corrigeren zonder al te veel aandacht te trekken. En het doet het zo nu en dan, ongeveer om de zes maanden, zo luid dat je het duidelijk kunt horen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *