(Bloomberg) – Maandag was een van de weinige dagen dat staatsobligaties en schatkistcertificaten uit het eurogebied niet profiteerden van een risicoverlaging. Staatsobligaties uit het eurogebied moesten eerder rentestijgingen van twee tot vijf basispunten accepteren, terwijl de rentecurves tegelijkertijd steiler werden. De nogal verrassende beweging kan worden toegeschreven aan drie oorzaken. Met name de obligaties van de kernlanden konden niet volledig ontsnappen aan de reflatiehandel – ondanks de bescherming van de ECB en wisselende economische verwachtingen. Het hoge aanbod van duration dat beleggers vandaag zal ontvangen, heeft waarschijnlijk ook druk uitgeoefend op de noteringen, ondanks de bereidheid van beleggers met een hoge liquiditeitspositie om ze te accepteren. Bovendien worden in de loop van de week verdere syndicaties verwacht.

Met Italiaanse en Griekse staatsobligaties lieten de emissies van de twee eurolanden met de zwakste kredietwaardigheid de sterkste rentestijgingen in de periferie zien. Het kan heel goed zijn geweest dat er winst werd genomen. De staatsobligaties van beide landen presteerden immers uitstekend in 2020. Bovendien bereikte de opbrengst van de 10-jarige BTP’s afgelopen vrijdag een nieuw dieptepunt. Het aankoopvolume van openbare obligaties onder PSPP en PEPP was niet bijzonder hoog als gevolg van de korte week die eind vorige week volgens de gegevens werd geregistreerd.

De portefeuille van openbare obligaties van de PSPP daalde opnieuw met 0,5 miljard EUR. In de loop van het PEPP werd in de eerste handelsdagen van het jaar echter voor 8,8 miljard euro ingekocht. Bovendien moeten vervaldata van de voorgaande weken worden verrekend. Een completer beeld van de activiteiten van de ECB zou alleen beschikbaar moeten zijn met de gegevens voor de huidige week. Beleggers zullen zich vandaag concentreren op verklaringen van de Amerikaanse centrale bankiers en op mogelijke nieuwe informatie over het volgende Amerikaanse fiscale pakket. Met Esther George en Eric Rosengren (niet stemgerechtigd) zullen twee centrale bankiers commentaar geven op de economische ontwikkelingen in de VS. Hun beeld zal hoogstwaarschijnlijk enigszins afwijken van dat van de andere Amerikaanse centrale bankiers. Daarnaast zal Lael Brainard (stemgerechtigd) dit jaar voor het eerst spreken. Het valt nog te bezien of ze op een symposium over kunstmatige intelligentie zal ingaan op het onderwerp dat de financiële markten het meest interesseert: de toekomst van de obligatieaankopen door de Fed. Op maandagavond en dinsdagavond herhaalden zowel Raphael Bostic als Robert Kaplan hun beoordeling van tapering. Deze geest zal niet langer terug in de fles worden geduwd, tenzij de economische vooruitzichten voor de VS in de eerste helft van 2021 opnieuw dramatisch verslechteren. De stijging van de rente op staatsobligaties zal daar waarschijnlijk niet eindigen. De Amerikaanse rentecurve tussen 10 en 2 jaar, die in de vroege Aziatische handel opliep tot meer dan 100 basispunten, zal waarschijnlijk ook nog steiler worden. De indicaties uit de Aziatische handel wijzen op een voortzetting van de zwakke prijs van staatsobligaties uit de kernlanden van het eurogebied. Met een rendement van -0,5% voor Bunds met een looptijd van 10 jaar konden de eerste aankopen worden gedaan.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *