De Europese Commissie verdedigt haar vaccinstrategie en hoopt in de komende maanden op miljoenen extra doses van verschillende fabrikanten. Nieuwe vaccins wachten al op hun Europese goedkeuring. Terwijl verschillende EU-landen debatteren over lockdown-uitbreidingen en Italië al de verlenging van de coronabeperkingen tot april aankondigt, vragen veel EU-burgers zich af waarom vaccinaties in Europa niet sneller gaan. Hoewel de uitvoering ervan aan de individuele lidstaten is, die zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor logistieke problemen, is de centrale aanschaf van het vaccin de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie. Het heeft zojuist 300 miljoen extra doses besteld bij de huidige marktleider Pfizer / BioNTech en heeft opties voor 2,3 miljard doses vaccin van een grote verscheidenheid aan fabrikanten, waarvan de meeste in twee spuiten moeten worden toegediend. Maar heeft ze de verkeerde paarden gedeeltelijk gesteund en wordt het vaccin te langzaam afgegeven?

De Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, waartoe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ook behoort, helpt de Brusselse overheid met een soort noodaanval. De les uit de coronapandemie is “meer Europa” in de vorm van een EU-gezondheidsunie, zei EVP-voorzitter Manfred Weber. Ook maakte hij nogmaals duidelijk dat de Europese verkoopcontracten voor vaccins worden nagekomen vóór nationale contracten. Sandra Gallina, de directeur die verantwoordelijk is voor het aankoopprogramma, had het Europees Parlement erop gewezen: “Onze blikjes komen op de eerste plaats”, zei ze toen hem werd gevraagd naar een speciale Duitse aankoop van het Pfizer / BioNTech-vaccin. © Kacper Pempel / REUTERS In EU-landen – zoals hier in Polen – begonnen de vaccinaties tegen COVID-19 eind vorig jaar. Ze merkte ook op dat “er aan het begin van dit avontuur 165 mogelijke kandidaten waren voor een vaccin om uit te kiezen”. De commissie luisterde naar wetenschappelijk advies en moest al in de zomer proberen de meest plausibele bedrijven te selecteren. En commissaris Margitis Schinas verdedigt het besluit om het vaccin samen te kopen: “Zonder gezamenlijke actie zouden de grote lidstaten alles hebben gekocht ten koste van de kleine en middelgrote. Ze zouden nooit genoeg vaccin tegen betaalbare prijzen hebben kunnen bemachtigen”.

Er is nog steeds kritiek, vooral in het Europees Parlement, op het gebrek aan transparantie bij het sluiten van de contracten. Sommigen van hen liggen nu ter inzage in een leeszaal in het Parlement. Dus hoe zit het met de aansprakelijkheidsregels en hoe zijn de prijzen tot stand gekomen? De antwoorden komen langzaam, aangezien de onderhandelingen met Pfizer over aansprakelijkheidskwesties buitengewoon moeilijk zijn geweest. De Amerikaanse farmagigant wilde zichzelf grotendeels verlichten, zo wordt gemeld. Nu wil Albert Bourla, CEO van Pfizer, op aandringen van EP-leden onderzoeken in hoeverre details van de voorheen geheime contracten openbaar konden worden gemaakt. Bourla belooft ook een enorme uitbreiding van de productie van het vaccin van BioNTech / Pfizer: het doel is om in de loop van het jaar een totale productie van twee miljard doses te realiseren. De EU wil haar aandeel nu verdubbelen van 300 naar 600 miljoen blikjes en heeft ook aangedrongen op snellere levering. Maar het bedrijf moet de eisen van Europeanen in evenwicht brengen met de wereldwijde vraag. Europa handelde snel met zijn bestelling in de tweede fase en Pfizer zou in het tweede kwartaal van 2021 nog eens 75 miljoen blikken aan de EU kunnen leveren, bovenop de hoeveelheden sinds het begin van het jaar. “Voor Europa is er licht aan het einde van de tunnel”, legt de beheerder uit. Hij is ook redelijk optimistisch over de andere prangende vragen over het vaccin van zijn bedrijf. Het wordt nu getest op jongeren tussen de twaalf en zestien jaar en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Tot nu toe is de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau pas geldig vanaf 16 jaar. Er is nog geen vaccin goedgekeurd voor kinderen omdat er onvoldoende klinische gegevens waren over verdraagbaarheid.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *