Om nieuwe varianten van het coronavirus in de hand te houden, zijn beperkingen op de vrijheid van reizen in de EU niet langer uitgesloten. “We raden ten zeerste alle niet-noodzakelijke reizen af, zowel binnen een land als over de grenzen heen”, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na een videotop van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU op donderdagavond. De grenzen moeten daarom in principe open blijven. Mutaties hebben de afgelopen weken geleid tot nieuwe varianten van het coronavirus die besmettelijker zijn dan de vorige ziekteverwekker. Voorafgaand aan de beraadslagingen sloot bondskanselier Angela Merkel (CDU) de invoering van grenscontroles als laatste redmiddel niet uit.

Frankrijk had zich ook uitgesproken voor “gezondheidscontroles” aan de binnengrenzen van de EU. België had een verbod op “niet-essentiële reizen” ingevoerd. Luxemburg was bijvoorbeeld fel gekant tegen beperkingen. “We moeten de grenzen open houden om de goede werking van de Europese interne markt te garanderen”, zei Charles Michel, voorzitter van de EU-Raad. “Maar als het gaat om niet-essentiële reizen, moeten beperkingen mogelijk zijn.” Een van de “belangrijkste maatregelen” zal nu zijn om onnodig reizen te voorkomen, zei Von der Leyen. Uw autoriteit zal maandag een concreet voorstel doen hoe dit niet ten koste van de interne markt kan. De Commissie zal ook voorstellen doen over hoe om te gaan met inzendingen uit derde landen. Als gevolg van de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus zou er volgens von der Leyen ook een andere categorie moeten komen om risicogebieden in te delen: “Een donkerrode zone zou laten zien dat het virus in dit gebied zeer sterk circuleert”. Tot dusver heeft de EU-ziektebestrijdingsautoriteit ECDC de EU-regio’s verdeeld in groene, oranje en rode zones. Vanwege het aanhoudend hoge aantal besmettingen bijna overal, zijn er geen groene vlekken op de kaart van Europa en slechts zeer weinig oranje vlekken. BRUSSEL (AFP) –

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *