Tesla’s Hardware 4.0 wordt geproduceerd door Samsung Volgens een rapport uit Zuid-Korea werken Tesla en Samsung aan een nieuwe chip voor de volgende generatie zelfrijdende auto’s van de Californische pionier op het gebied van elektrische auto’s. Het zal worden vervaardigd op basis van de huidige high-end smartphone-chips. Nadat Tesla de laatste processor voor zijn computerhardware had ontwikkeld in de vorm van de hardware 3.0 computer, krijgt de elektrische autofabrikant een sterke partner aan boord voor de volgende generatie. Samen met TSMC is Samsung Foundries een van de weinige halfgeleiderfabrikanten die processors produceren met behulp van het vijf nanometerproces en Tesla kunnen helpen om autonoom rijden te implementeren dankzij krachtige chips. Meest recent werd gezegd dat de volgende generatie chips van Tesla tot drie keer krachtiger zou moeten zijn dan de huidige versie.

Zoals de Zuid-Koreaanse krant Asia E meldt, zal de opvolger van Tesla’s nieuwe zelfontwikkelde chip op dezelfde basis worden geproduceerd als de high-end smartphone-chips van Samsung en Qualcomm, de onlangs introduceerden hun Exynos 2100 en Snapdragon 888. Samsung gebruikt het zogenaamde Extreme Ultraviolet-proces (EUV). De huidige generatie chips van Tesla, die ook door Samsung worden vervaardigd, maakt nog gebruik van een ouder 14-nanometerproces waarin de zogenaamde argonfluoridelithografie (ArF) is gebruikt. Dat Samsung weer met een partner voor de chipproductie in dienst komt, zou een verrassing kunnen zijn, aangezien TSMC in augustus 2020 nog als productiepartner werd genoemd. TSMC zou nog steeds de chip produceren voor de belangrijkste hardware 4.0-upgrade met behulp van het zeven nanometerproces. Destijds werd gezegd dat de productie van de nieuwe chipgeneratie op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2021 zou starten. Dat Tesla weer op Samsung lijkt te vertrouwen in plaats van TSMC komt waarschijnlijk enerzijds door het kleinere productieproces, maar mogelijk ook door bottlenecks in de chipproductie van TSMC, die sommige Duitse autofabrikanten al hebben gevoeld.

Samsung daarentegen breidt momenteel zijn productiecapaciteiten uit en werkt ook aan eigen processors voor auto’s. De Exynos Auto V9, die in 2019 voor het laatst door Samsung werd gepresenteerd, wordt nog steeds geproduceerd met behulp van het acht nanometerproces en zal in eerste instantie worden gebruikt voor Audi’s ‘volgende generatie’ infotainmentsysteem, dat in 2021 in de eerste voertuigen wordt geïnstalleerd. De volgende generatie hardware van Tesla wordt niet vóór 2022 verwacht. Meer over het onderwerp: Tesla Model 3 ontmanteld: elektronica 6 jaar verder dan VW en Toyota

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *