Wat is een Psychiater?

Wat is een Psychiater?

Invivo Clinics legt uit dat een psychiater een specialist is in het behandelen van psychische klachten of aandoeningen, deze diagnosticeert en behandelt. Dit doet de psychiater op het medisch vlak. De psychiater mag patiënten behandelen met psychoses, bipolaire stoornissen, autisme, ADHD, anorexia nervosa, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en mensen met een zelfmoordwens. Een psychiater is dus gespecialiseerd in geestesziekten. De psychiater gaat op zoek naar de oorzaak van mentale problemen om vervolgens met behulp van een behandelplan aan te sturen op verbetering van de mentale situatie. Dit kan worden aangevuld met behulp van medicijnen.

Wat doet een psychiater?

Een psychiater behandelt alle mentale problemen waar de kennis van een psycholoog ophoudt. Een psycholoog mag dan ook geen medicijnen voorschrijven. Een psychiater heeft namelijk voor zijn studie psychiatrie, geneeskunde moeten studeren. Een psychiater diagnosticeert de patiënt door het houden van gesprekken, lichamelijk en psychiatrisch onderzoek. Daaruit vloeit een behandelplan. Dit plan kan bestaan uit een combinatie van verschillende soorten therapieën met aanvullende medicijnen. Het is dan ook een multidisciplinair beroep doordat de psychiater in contact staat met alle zorgdragers. Alle taken op een rij:

  • Uitvoeren lichamelijk en psychiatrisch onderzoek
  • Opstellen van behandelplannen
  • Geeft therapie of zorgt dat anderen therapie geven aan de patiënt
  • Heeft de mogelijkheid om therapie aan te vullen met medicijnen
  • Heeft multidisciplinair contact met alle zorgdragers, denk hierbij aan contact tussen verschillende therapeuten, artsen en het doen van de administratie
  • Geeft uitleg aan naasten en houdt hen op de hoogte over de patiënt

Waar werkt een psychiater?

Een psychiater heeft de mogelijkheid om op verschillende werkplekken te werken. Zo kan een psychiater werken in een polikliniek in het ziekenhuis, maar ook bij de GGZ. Een psychiater kan zich op veel verschillende gebieden specialiseren. Zo zijn er verschillende afdelingen op het gebied van ouder, kind- & jeugdstoornissen. Er zijn afdelingen die zich nog verder specialiseren. Bijvoorbeeld op eetstoornissen, stemmingsstoornissen of ontwikkelstoornissen. Daarnaast zijn er zelfs afdelingen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde stoornis, Denk hierbij aan een verstandelijke beperking of autisme. Verder kan een psychiater ook nog werken in een psychiatrische woonvoorziening, crisisopvang, tbs-kliniek of in de verslavingszorg.

Heb ik een psychiater nodig?

Een Psychiater uit Amsterdam legt uit dat er eerst een doorverwijzing nodig is vanuit een psycholoog. Wanneer de psycholoog vaststelt dat er medicatie nodig is of de klachten van dusdanige aard zijn, kan de patiënt worden doorverwezen naar de psychiater. Zolang de psycholoog de klachten kan behandelen is het niet nodig om een psychiater in te zetten.

adminvlucht

Related Posts

Wanneer is een aanvullende verzekering handig? Ontdek hier de voor- en nadelen! 

Wanneer is een aanvullende verzekering handig? Ontdek hier de voor- en nadelen! 

5 tips om van je stotteren af te komen

5 tips om van je stotteren af te komen

Wat is een Psychiater?

Wat is een Psychiater?

Nieuw jaar, nieuwe zorgverzekering

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *